Azalea
Ljus och temperatur
Azalean kan placeras var som helst i rummet när den är utslagen. Gärna i eller vid ett fönster eller en lampa. Undvik starkt solsken och heta element, rumstemperatur eller något svalare ger den bästa utvecklingen. Azalean ska aktas för drag och temperaturväxlingar.

Azalean kan planteras ut på halvskuggig plats över sommaren. Ta in den före frosten.


Vatten och näring
Azalean behöver regelbunden vattning och ska hållas jämnt fuktig. Det lättaste är att ge lite vatten varje dag, ca 1 - 1,5 dl. Det går också bra att sänka ner hela lerkrukan i ljummet vatten någon minut varannan dag. Om den står i plastkruka nedsänks den ca två gånger per vecka. Låt rinna av innan den ställs tillbaka i ytterkrukan.

Ingen näring ges under blomningstiden. Om man vill och har lite tur kan man spara sin azalea efter blomningen. Ta bort de sista blommorna, placera den ljust och minska på vattningen. Näringsvattna en gång i veckan. Gärna med regnvatten och rhododendronnäring om det finns.

Tips
Azaleans främsta egenskap är dess fantastiskt rikliga blomning under vårt mörka vinterhalvår. Detta beror på att Azalean växer, sätter knoppar och lagrar upp energi utomhus på sommaren. Viktigt att ta in plantan innan frosten.

Latin
Rhododendron Vintergröna Azalea-Gruppen
syn. Rhododendron Simsii-Gruppen

Familj: Ericaceae, ljungväxter


Ursprungsland
Ursprungligen från Kina, Taiwan, Thailand och Burma, Japan, men de azaleor som odlas idag är till största del hybrider.