Cyklamen
Ljus och temperatur
Cyklamen ska stå ljust. En för varm placering kan göra att växten blir lös. Inomhusklimatet i våra bostäder klarar den dock bra. Den trivs utmärkt på svala platser också såsom inglasade balkonger och uterum och den klarar temperaturer ned mot 0°C.

Vatten och näring
Växten ska inte torka ut och vill ha en jämn tillförsel av vatten, 1/2 - 1 dl per dag. Mjukt vatten eller regnvatten är särskilt bra och det bästa för växten är om den får vattnet underifrån.

En svag tillförsel av näring är tillräcklig eftersom mycket näring orsakar en ökad tillväxt av bladverket vilket i sin tur gör att plantan blir för stor. Det är lagom att gödsla en gång per vecka under hösten, med ett litet uppehåll på vintern, och åter börja gödsla i februari -mars igen.

Tips
Vissna blommor eller blad tas bort med ett kraftigt ryck. Om det blir kvar en bit av stjälken längst ned vid knölen pressas växtsaft ut genom brottytan och ger en bra grogrund för sjukdomar. Om man planterar om cyklamen ska man tänka på att halva knölen ska vara ovan jord annars blommar den sämre och i värsta fall kan den ruttna. Därför bör också jordytan runt knölen vara plan och knölen ska inte placeras i en fördjupning. Skadedjur som kan angripa cyklamen är bladlöss, trips, öronvivlar och dvärgkvalster. De sistnämnda ger deformerade blad och blommor och kan inte bekämpas, det enda som återstår att göra är därför att kasta plantan och köpa en ny.


Latin
Cyclamen persicum
Familj: Primulaceae, viveväxter


Ursprungsland
Västra delarna av Asien och östra Medelhavsområdet.