Juvelblomma
Ljus och temperatur
Juvelblomman ska stå ljust, men inte i direkt sol. Eftersom detta är en tropisk växt ska den ha en hög temperatur året om, det vill säga aldrig under 18°C, och gärna hög luftfuktighet.

Vatten och näring
Växten är både hållbar och lättskött. Jorden ska hållas lätt fuktig med kalkfritt vatten och sommartid ska växten duschas dagligen, gärna med svag tillsats av näring. I bladstruten ska alltid lite vatten finnas. Från vår till höst ges en halv dos näring en gång i månaden, resten av året ges ingen näring alls.

Tips
Juvelblomman tillhör familjen Bromeliaceae, en familj i vilken det finns över 1500 arter. Växter i denna familj har ett mycket karaktäristiskt utseende och många av arterna växer naturligt som epifyter på träd. Gemensamt för de olika arterna som förekommer som krukväxter är att de sköts på samma sätt och att varje bladrosett bara blommar en gång varefter den bildar nya plantor.

Dessa kan man bryta loss och plantera i egna krukor. Räkna med att det tar upp till två år innan dessa nya skott går i blom. Äppelskrutt skulle möjligen kunna påverka blomningen då frukt avger etylengas som påskyndar mognadsprocessen, men det går inte att få en överblommad planta att blomma igen i samma rosett.


Latin
Guzmania
Familj: Bromeliaceae, ananasväxter


Ursprungsland
Tropiska Amerika.