Banddracena
Ljus och temperatur
Växten placeras ljust, men den klarar också mindre ljusa växtplatser. Om man vill att eventuellt bladmönster ska synas väljs en ljus placering. På mörkare plats blir bladen helt gröna. Direkt sol kan dock leda till intorkade fläckar på bladen. Trivs i rumstemperatur och aldrig under 18°C.

Vatten och näring
Håll jorden fuktig, inte för blöt, det är också bra om jorden får torka upp emellanåt. Svag näring ges varannan vecka under sommarhalvåret, vintertid en gång per månad.

Tips 
Banddracenan är en lättskött växt. Exemplar som står för torrt och varmt kan angripas av spinnkvalster, därför mår bladen bra av att duschas då och då. Om plantan blir för hög kapas den på våren, eventuell omplantering sker också på våren. Doftdracena (Dracaena fragrans) sköts likadant. Planteras om i hög, väldränerad kruka och vanlig plantjord av god kvalité, gärna med barksmulor. Bambudracena och Doftdracena sköts på samma sätt.

I naturligt tillstånd kan dracenan bli upp till 4 - 5 meter hög, i kruka blir den runt en meter. Banddracenan är den bästa av dracenorna på att rena inomhusmiljön från skadliga kemiska gaser, men även doftdracena (Dracaena fragrans) och kantdracena (Dracaena marginata) har luftrenande egenskaper. Banddracenan har dessutom en god avdunstningsgrad vilket innebär att den hjälper till med att höja luftfuktigheten. Dracena är en av de växter som normalt inte ger besvär hos allergiker.


Latin
Dracaena fragrans Deremensis-Gruppen
syn. Dracaena deremensis

Familj: Dracaenaceae, drakblodsträdsväxter.


Ursprungsland
Tropiska östra Afrika.