Cymbidium
Ljus och temperatur
Föredrar ljus placering, gärna i ett söderfönster. Vill ha det svalt omkring sig en stor del av året. Blomman bör inte placeras i närheten av frukt eftersom den är känslig för etylen.

Vatten och näring
Krukväxt
När den växer bör den ha rikligt med kalkfritt vatten.

När hösten kommer och Cymbidium börjar vara klar med sin tillväxt för året är det mycket viktigt att de får en period av vila. Under denna tid måste temperaturen hållas låg, max 12° under natten och lite högre under dagen. Under denna period skall de också vara nästan helt torra, bara en liten vattenskvätt då och då får ges till den och ingen näring förrän det att plantan börjat växa igen.


Snittblommor
Vattnet ska vara ljummet, ca 30°C med en halv dos näring och stjälkarna ska ges ett diagonalt snitt innan de ställs i vasen. Stjälkändar kan efter ett tag bli svarta och de måste då skäras av. Hållbarheten är 14 till 25 dagar för de små blommorna och 20 till 40 dagar för de stora.

Tips
Växten är en orkidé med 8-12 eleganta, stora blommor och kan bli upp till en halvmeter hög. Det är lämpligt att köpa cymbidium när de flesta blommorna är utslagna och de översta precis börjar öppna sig. Cymbidium är en mycket hållbar snittblomma. Cymbidium finns även som krukväxt. Blommorna kan också läggas enskilt i en skål med vatten där de kan flyta runt, de håller rätt länge på detta sätt. Cymbidium måste stå svalt sommartid för att kunna bilda blomknoppar. Våra bostäder har i regel för varmt för att den ska trivas ordentligt.

För mer information se OrkidéPrat.

Latin
Cymbidium
Familj: Orchidaceae, orkidéer.


Ursprungsland
Tropiska Asien och Australien.