Doftpelargon
Ljus och temperatur
Pelargoner vill stå ljust men skuggas mot den allra starkaste solen. Ett bra läge är en varm skyddad vägg eller ett söderfönster. Dofterna kan variera beroende på odlingsförhållanden, till exempel blir doften i allmänhet starkare i sol och torka.

Vatten och näring
Sommartid dricker pelargonen mycket vatten, men den klarar ändå torka bra. Tillväxten och blomningen hämmas dock av torkan och en jämn tillförsel av vatten är att föredra. Krukväxtnäring ges en gång i veckan från vår till höst.

Tips
Doftpelargoner odlas främst för det väldoftande och dekorativa bladverkets skull. Ofta är blomningen oansenlig på de här sorterna. För förlängd blomning bör vissna blommor och blad avlägsnas kontinuerligt.

Sent på vintern eller tidigt på våren beskärs och omplanteras pelargonen. Pelargonen kan ställas utomhus så fort faran för frost är över. På hösten plockar man in sina blommor så fort det börjar bli risk för frost. Pelargoner vinterförvaras ljust, torrt, luftigt och frostfri, 5-8ºC är bra temperatur. Under viloperioden vattnar man försiktigt. De småbladiga doftpelargonerna kan vara svåra att övervintra.


Latin
Pelargonium Doftpelargon-Gruppen
Familj: Geraniaceae, näveväxter


Ursprungsland
Pelargonerna som vi har i våra hem idag är ett resultat av flera års förädling.