Julbegonia
Ljus och temperatur
Julbegonian ska stå ljust, men skyddas mot starkt solljus. Ju ljusare växten står desto längre blommar den. Vid för mörk placering är det risk för att blommorna ramlar av. 18-20°C är optimal temperatur för blomman och ju svalare den står desto längre håller den.

Vatten och näring
Växten får inte stå för blött eftersom det finns risk för att den ruttnar. Jorden ska helst torka upp mellan bevattningstillfällena, men om den torkar ut helt kan knopparna torka in och falla av. Det är lagom att ge en svag dos näring varannan vecka.

Tips
Placeras julbegonian för varmt, över 22°C, blir blomningen kortvarig och de rosablommande sorterna blir bleka i färgen. Trots att julbegonian kan sätta nya knoppar ända fram till slutet av mars sparas den sällan någon längre tid efter julsäsongen. Skadedjur som kan angripa julbegonia är bladlöss och trips, men då blomman finns i hemmet endast under en kortare period brukar skadedjur sällan vara något större problem.

Latin
Begonia × cheimantha
syn. Begonia Lorraine-Gruppen
Familj: Begoniaceae, begoniaväxter.


Ursprungsland
Begonia x cheimantha är en korsning mellan Begonia dregei, en vitblommande Begonia från Sydafrika, och Begonia socotrana, en knölbegonia från ön Socotra utanför Somalia.