Ros
Ljus och temperatur
Hållbarheten på snittrosor är mycket varierande beroende på sorter och skötsel, allt mellan 3 och 18 dagar är möjligt. Tillsatts av näring och sval förvaring ökar hållbarheten.

Eftersom rosor är känsliga för etylen ska de inte ställas i närheten av frukt.


Vatten och näring
Snittblommor
Vattnet ska vara varm, ungefär 40°C. Eftersom varmt vatten innehåller en mindre mängd lösta gaser än kallt vatten bildas det vid upptag av varmt vatten färre luftbubblor i rosens ledningsvävnader som kan störa vattentransporten i stjälken.

Stjälkarna ska ges ett nytt, diagonalt snitt innan de sätts i vatten. Det är viktigt att kniven som används är vass eftersom en slö kniv eller en sax kan klämma ihop ledningsbanorna vilket hindrar vattentransporten. Inga bladdelar får förekomma i vattnet. Vattnet bör bytas med jämna mellanrum, friska rosor nyttjar mycket vatten.

Rosor som varit utan vatten och som därför nickar, eller har blivit mjuka, snittas om och ställs i vatten. Buketten stöttas med hjälp av papper som viras runt den. Så här får buketten sedan stå ett par timmar tills rosorna sugit upp tillräckligt med vatten för att kunna stå själva.


Tips
Rosen ska vara färsk, med stadig stjälk och inte för knoppig och hårt sluten när den köps.

Idag finns tusentals olika sorters rosor i massor av färger och storlekar. Såväl doftande som doftlösa sorter finns. Förutom högväxande och storblommiga sorter finns även kvistrosor.


Latin
Rosa
Familj: Rosaceae, rosväxter.


Ursprungsland
Växer vilt i Europa, Asien, Nordamerika och Afrika. Eftersom mycket förädlingsarbete gjorts på rosor är ursprunget svårutrett, men de brukar anses härstamma från Kina.