Svärmors tunga
Ljus och temperatur
Svärmorstungan trivs bäst på ljusa platser där bladen också blir som vackrast. Den tål att stå i sol, men utvecklas också bra på mörkare platser. Trivs i rumstemperatur, under 15°C är inte lämpligt.

Vatten och näring
Den vattnas så att jorden blir genomvattnad och får sedan torka upp mellan givorna. Från vår till höst ges en halv dos näring varannan vecka, under vintertid en gång per månad. För låg temperatur vintertid och för mycket vatten är egentligen det enda som växten inte tolererar. Detta ger gulnande blad och så småningom ruttnar hela plantan.

Tips
Svärmorstungan är både lättskött och tålig och drabbas sällan av sjukdomar och skadedjur. Den tål torr luft och far inte illa av att torka ut ibland. Växten är främst en bladväxt, men om den blommar gör den det med vita till grönaktiga, rörformade blommor som doftar mycket gott.

Växten placeras med fördel i tunga lerkrukor eftersom de är höga och lätt faller omkull i lätta krukor. Den blir tät och kan delas. Plantera i vanlig plantjord med lera och sand, behöver väldränerad kruka.


Latin
Sansevieria trifasciata
Familj: Dracaenaceae, drakblodsträdsväxter.


Ursprungsland
Tropiska Västafrika.