Tallmyrten (Vaxblomma)
Ljus och temperatur
Krukväxt
Ska stå på ljus eller halvskuggig plats i väldränerad jord, gärna utomhus på sommaren. Kan inte övervintra utomhus.

Snittblommor
Det har ingen betydelse hur snittblommor placeras, de lever så kort tid att de inte hinner utnyttja ljuset. Men ställ inte vasen i direkt sol, för det får blommorna att vissna mycket snabbare.

Vatten och näring
Krukväxt
Vattna regelbundet, tål dock viss uttorkning. Ge näring endast under växtsäsongen.

Snittblommor
Använd varmt vatten och ge normal dos näring. Ge stjälkarna ett diagonalt snitt. Inga bladdelar i vattnet.

Tips
Växten heter Tallmyrten men kallas även Vaxblomma. Den är inte så vanlig som rumsväxt eftersom den kräver en ganska hög luftfuktighet. Säljs som snittblomma när flertalet blommor har slagit ut. Hållbarheten är 6-10 dagar. Tallmyrten har rosa små blommor och tallbarsliknande blad.

Krukväxt
Den är inte världens lättaste växt att klara i våra torra och varma rum, den trivs bättre ute under sommaren men tål inte kylan under vintern. Det är en "uterumsväxt", passar bra om man äger ett uterum som håller några plusgrader under vintern. I annat fall kan man kanske klara den i ett svalt, ljust rum, utan gassande element under växten, med normal vattning och gödning och kanske en dusch då och då från blomsprutan. Den är en typisk kortdagsväxt, beter sig ungefär som en julstjärna och är ganska svår att få att blomma om hemma. De exemplar som säljs som krukväxter är retarderade, så att de är låga och knubbiga, men kommer sedan att dra i höjden när retarderingen släpper.

Latin
Chamelaucium uncinatum
Familj: Myrtaceae, myrtenväxter.


Ursprungsland
Västra Australien.