VÅRA TULPANER

Samtliga tulpanlökar vi driver i vårt växthus kommer från holländska lökodlare. Dessa sätter sina lökar på stora arealer åkermark där de planteras på hösten. En lök behöver få vila i kyla och det har de möjlighet till under vintern. I april och maj, då tulpanfälten blommar, plockas blommorna helt sonika bort från stjälken för att näringen ska gå tillbaka ner i löken. Detta är vitsen med att odla lök, att få fram så kraftiga och rikligt blommande lökar som möjligt. Lökarna lyfts upp ur jorden i juli för att rensas och torkas. Nu plockas även smålökar bort från de stora. De små går vidare för att odlas till ännu en stor lök, medan de stora lökarna är färdiga att säljas och transporteras till tulpanodlare som Rydells.

Det är nu som det stora arbetet börjar hos oss. Löken sätts delvis för hand i stora lådor med torvmull, jord och sand. Vi ser till att varje lök sitter upprätt så inte tulpanen ska växa snett. När lökarna är satta, täckta med ytterligare sand och vattnade placeras de i kyla. Detta för att de ska få 14-20 veckors vintervila, som om de växte i det vilda. Tre till fyra veckor innan tulpanen ska skördas tas de ut från kylan och placeras i vårt växthus. Där skall det vara en temperatur på mellan 16 och 18 grader med jämn luftfuktighet för att tulpanen ska utvecklas tillfredsställande. 

En färdig tulpan måste skördas vid exakt rätt tidpunkt, när den ännu är knoppig. Detta beror på att en lökväxt alltid växer och utvecklas även efter skörd.

Våra tulpaner skördas och packas varsamt för hand. Att vi valt att enbart packa för hand minimerar risken för klämda blommor och ojämn kvalitet. Vi packar tulpanerna i förpackningar om 7, 10, 15 eller 25 blommor, efter sort eller mixat.